Orthese

ORTHESE

Orthesiologie is het ontlasten van drukplekken en voorkomen van wrijving, met name aan en tussen de tenen en het reguleren van de teenstand.

De Orthese:

Een orthese is een teenstukje van siliconen materiaal dat direct op de voet wordt gemaakt. Zelfklevende viltkussentjes en verbanden kunnen niet lang achtereen worden gebruikt, omdat de huid verweekt en overgevoelig wordt.Om een goed passende orthese te maken wordt voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij  wordt gekeken naar de bewegelijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. Het kan zijn dat ik u vraag meerdere schoenen mee te nemen.Voor het aanmeten van teenortheses dienen eerst eventuele aanwezige dermatologische aandoeningen van de huid behandeld te worden door een arts.

Een Orthese wordt gebruikt voor verschillende doelen:

- Protectie:  tegen onder anderen likdoorns of slijmbeursontstekingen op de tenen.

- Correctie: éénvoudige correctie bijvoorbeeld bij klauw-, hamer- of ruiterstand

                    van een teen.

- Consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt.

- Preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten

                      te laten geven. 

Orthese advies:

In het begin zal de orthese niet altijd comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uurtje per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen, blaartjes of rode plekjes veroorzaken. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen neem dan even contact met mij op.

‘s Nachts mag de orthese niet te dragen worden. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte daarvoor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!).

Onderhoud:

- De orthese dagelijks reinigen met een zachte handzeep, onder de kraan      afspoelen

  en laten drogen.

- De orthese niet op of nabij  een warmtebron bewaren te worden.