Blog

 

Voorkomen is beter dan genezen, daarom nog even wat tips om likdoorns/eeltpitten te voorkomen:

De huid maakt ter bescherming van druk en wrijving vaak een eeltlaagje aan. Maar soms is de huid bij overmatige druk wel eens iets te enthousiast en maakt het wat teveel eelt aan. Wanneer het eelt dan dikker wordt, geeft dit meer druk in de huid en dit kan pijnlijk worden.

Likdoorns zijn dus naar binnen groeiende (eelt)plekken van de huid die gevormd worden als reactie op plaatselijke druk en wrijving. Een likdoorn is hetzelfde als een eksteroog of eeltpit. 

Oorzaak

Vaak is de vorming van eelt ook een gevolg van het verkeerd belasten en bewegen van de voet of door een afwijkende houding of teenstand. Maar ook als gevolg van andere klachten (knie-, heup-, rugklachten) waardoor er een ander looppatroon ontstaat, of ten gevolge van ziektebeelden zoals reumatische aandoeningen. Verkeerd of slecht passende schoenen veroorzaken ook vaak eelt, met name op en/of tussen de tenen.

Klachten

Overmatige eeltvorming kan verschillende klachten geven, uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn of het gevoel alsof er een steentje in de schoen zit. Een bezoekje aan de pedicuresalon zorgt voor vaak directe verlichting, doordat ik werk met professionele apparatuur is een likdoorn snel verwijderd en loopt de cliënt vaak pijnvrij de deur weer uit.

- Draag goed passend schoeisel.

- Zorg er voor dat je geen sokken of kousen met naadjes draagt. Doe ze desnoods binnenste buiten om druk te voorkomen.

- Gebruik GÉÉN likdoornpleisters, deze verschuiven door druk, wrijving en transpiratie en door het verwekende middel is de juiste locatie van de likdoorn niet meer te vinden. Wel mag je een viltring op de pijnlijke plek plakken, zodat er minder druk op komt, waardoor de likdoorn minder pijnlijk aanvoelt.

- Verder kun je een salicylhoudende voetencreme gebruiken (van bijv. Laufwunder), deze verminderd de pijn.

- Wees bij beginnende pijnklachten op tijd met het maken van een afspraak bij de pedicure.

Heb je voetproblemen of klachten en wil je weten wat je hieraan kunt doen neem dan contact met mij op

17. jun, 2014