Voetstanden

Er zijn verschillende soorten aandoeningen van de voet die kunnen worden verdeeld in primair en secundair verworven. Primair is tijdens de geboorte gebeurt, bijv. door tangverlossing en secundair is in tijdens het verdere leven verworven. Uw pedicure mag u hulpmiddelen verstrekken maar geen correctiemiddelen, dit is alleen voorbehouden aan een orthopeed/podotherapeut. 
Hier volgen een aantal voorbeelden van "verstoorde" voeten: Platvoet=pes planus


Verschijnselen: Vlakke stand van het hielbeen. 
Lage bogen links en recht onder de voet. 

Oorzaken: 
Slapte van banden en spieren/erfelijk. Overbelasting door overgewicht. Reumatische artritus/artrose/trauma. 

Gevolgen: 
Pijn en kramp in voeten en kuiten, transpiratie, hielspoor. Knie/heupgewrichten kunnen in afwijkende standen komen te staan/fuctioneren, zo ook de wervelkolom. Te lage spiertonus en onvoldoende bandenspanning, teenafwijkingen, voorvoetaandoeningen, hallux valgus en hielspoor. 

Therapie: 
Goed schoeisel, corrigerende steunzolen, spierversterkende oefeningen. Spreidvoet=pes transversus


Verschijnselen: Doorgezakte voorvoet met name de dwarse voorvoetboog. 
De drie middelste voorvoetbeentjes raken in versterkte mate de grond, hierdoor krijg je een bredere voorvoet en eeltvorming onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes. 

Oorzaken: 
Oprekking van de banden rond de middenvoetsbeenderen, te zwakke spieren, degeneratie van de banden en de kopjes van de middenvoetsbeentjes onderling. Te hoog lichaamsgewicht, slechte schoenen of hoge hakken, brede schoene of blote voeten. 

Gevolgen: 
Branderig gevoel in de voorvoet en in de balpartij, onder de kopjes van de middenvoetbeentjes, pijnlijke eeltvorming, eeltpitten en likdoorns op drukpunten. Hallux valgus, zwelling van de voetrug. 

Therapie: 
Voorvoetsteun/pelot, schuimrubber balonderleg, spreidvoetbandage met eventueel pelot. Schoenen kopen met genoeg lengetoegift, voldoende breedte, dikke loopzool voor de schikdemping, lichaamsgewicht verminderen. Klompvoet=pes varus


Verschijnselen: De afwikkeling van de voet gaat over de buitenzijde, voorvoet is sterk aangevoerd. 
Hielbeen is naar buiten gekanteld, er is een verschil in de voetwelving tussen binnen en buitenkant van de voet.

Oorzaken: 
Bij de geboorte kan het zijn dat het scheepvormig been ontbreekt of door een verkeerde ligging in de baarmoeder. In het verdere leven kan er sprake zijn van verlammingen, lengteverschil van de benen, verstijfde grote teen, verkeerde schoenen, scheefstande van de bekkenbeenderen.

Gevolgen: 
Sterk naar buiten lopen op de buitenzijde voetrand. Hier vormt zich dan ook eelt evenals onder de bal van de voet, waardoor weer een pijnlijke druk ontstaat. Verder kunnen slijmbeursontstekingen, vermoeidheid en knie/heupklachten ontstaan. 

Therapie: 
Veterschoen: de wreef moet goed worden omsloten. Hakken van schoenen regelmatig laten herstellen. Eventueel aanbrengen van een verhoging in de hak buitenzijde of een zogenaamde J-vormige hielcorrector.
Holvoet=pes excavatus


Verschijnselen: 
Sterk opgericht hielbeen, sterk verhoogde lengtebogen, Achtervoet is aangevoerd, meestal in combinatie met spreidvoet en/of hamertenen. 

Oorzaken: 
Verworven doro spastische verlammingen in de kuitspieren of door pathologische aandoeningen zoals daar zijn reuma en/of neurologische aandoeningen.

Gevolgen: 
Overbelasting van de voorvoeten, moeilijk passende schoenen, vorming van eelt en likdoorns onder de voorvoet.

Therapie: 
Eelt onder de bal van de voet regelmatig laten verwijderen en op deze plaats eeen zacht voetbed aanbrengen. Geschikte schoen, steun en/of correctiezool, steunbalk en/of afwikkelbalk. Raadpleeg in ieder geval ook altijd een podoloog!!
Knikvoet=pes valgus


Verschijnselen: 
Hierbij zal de binnenenkel veelal naar buiten uitpuilen. Het is een afwijking in het dragend gedeelte van de voet in de breedterichting. Hielbeen kantelt naar binnen om, scheepvormig been steekt uit. 
Achillispezen vormen een X-stnad, omtreklijn in de achterpartij staat bol naar de binnenzijde. 

Oorzaken: 
Bandenzwakte in de gehele voet, vooral in de enkelbanden. Spierzwakte: door een verkrampte toestand van de aanvoeren/afvoerende spieren in de voet. 
Platvoet, verkeerde schoenen, standafwijkingen onderste ledematen zoals x-benen. Onevenwichtigheid tussen last en draagkracht b.v. overgewicht of zwaar werk. 

Gevolgen: 
Pijn in het enkelgewricht en de knieƫn. Pijn aan de achillispees, vooral bij de aanhechting op het hielbeen. Pijn aan de voetrug na langdurig lopen of staan. Transpiratie. Snel optredende vermoeidheid.

Therapie: 
Schoenen met een stevig zool of een corrigerende steunzool. Knikvoetsteun. Afvallen bij een te hoog lichaamsgewicht. Goede voetverzorging door een pedicure. Preventieve voetgymnastiek, wanner dit niet afdoende blijkt dan richting een arts.